1

Hukum Zakat Melalui SmS


sekarang ni pembayaran zakat boleh dibuat melalui perkhidmatan Sms...tetapi ramai yang masih keliru dan ragu tentang Hukum zakat melalui Sms ni...bagi tidak mengelirukan lagi sesiapa di luar tu...kat sini aku berkongsi artikel yang aku baca dari website Lembaga Zakat Selangor....harap dengan artikel ni dapat membantu menyelesaikan masalah ni....

Saya agak terkejut apabila mendapat tahu, zakat boleh dilunaskan melalui Sistem Pesanan Ringkas (SMS) bahkan melalui bayaran atas talian (on-line) di internet. Saya musykil akan hukumnya, kerana tiada lafaz akad dilakukan?

Sebenarnya inilah bukti Islam adalah agama yang meraikan perubahan. Inilah manifestasi fleksibeliti Islam. Inovasi dan teknologi sebenarnya membantu perlaksanaan ibadah agar menjadi lebih mudah.

Di dalam amalan berzakat, ramai juga umat Islam yang terkeliru. Adakah akad iaitu lafaz niat dan lafaz terima itu satu kewajipan?

Hakikatnya, zakat adalah ibadah wajib yang tidak mensyaratkan akad sebagai syarat sah. Ia bukanlah amalan harus, seperti pernikahan yang mewajibkan ijab dan Kabul (akad nikah). Maka, hukum akad dalam amalan zakat adalah sunat sahaja.

Zakat seseorang sah di sisi syariat apabila berlaku dua perkara, iaitu niat berzakat dan pemindahan harta zakat. Maka, apabila berzakat menerusi medium seperti di atas, niat sudah berlaku dan pemindahan pegangan harta (wang) juga telah berlaku. Maka, sahlah zakat tersebut. Wallahua’lam.

p/s: kepada sesiapa yang belum membayar zakat tu, tunaikanlah kewajipan anda

0

Jam Rm2.4 Juta Di Malaysia


Artikel nie aku dapat dari Kosmo

KUALA LUMPUR - Jarang sekali kita mendengar seutas jam tangan dijual di negara ini pada harga RM2.4 juta.

Sekali imbas, anda mungkin tertanya-tanya mengapa jam tersebut begitu mahal melebihi harga kereta Ferarri.

Namun bagi sebuah syarikat pengeluar jam A Lange & Sohne yang mengeluarkan jenama A Lange & Sohne, perkara tersebut bukanlah mustahil.

Malah bagi peminat-peminat jam berjenama mahal di Malaysia, inilah masanya untuk mereka memiliki jam tersebut.

Syarikat berpangkalan di Jerman itu yang membawa falsafah produk jamnya adalah tepat waktu kini merancang untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah pasaran jam yang menguntungkan.

~ mak aihh...sampai camtu skali harga jam zaman skg ni...pew sgt la yg spesel sgt psal jam ni ea...maybe dye ade letak diamond or gold or something yg mahal2...sebab 2 harga mahal nak mampos...pada aku Rm2.4 juta tu da bleh beli mcm2...drpd beli jam yg hnya blh dpt kt mna2 kedai...maybe kalau yg mampu dye x kisah sgt kot....but kalau difikirkan balik x ke dinamakan membazir tu....membazir tu amalan syaitan....hmmm...well its up to you...i'll just give my own opinion...


3

Kisah Samad & Cheryl (Betina Bodoh)

"perrrghhh...sakit hati siot biler aku dengar audio ni....haram jadah nyew betina...boleh dye wat begitu kat tunang dye....golongan betina mne la jenis ko nie...mesti mak ko x ajar masa kecik2 dlu...da besar memang prangai cm iblis..."

kalau korang nak tau nape aku ckp cm2....aku bru jew dengar sedutan audio daripada member2 facebook aku yang share kat wall dorang...aku rse audio nie nga hangat kat FB tu...coz rmai da yg share sana sini...so kat atas tu ialah first reaction aku biler audio tu da abes...memang geram giler...dye leh hina tunang dye cm2 skali...uishhh...kalau aku kat tempat tunang dye 2, memang da lame aku sepak betina tu dengan kadar had yang laju...selaju2nya....sbelum aku trus membebel dengan lebih panjang...jom dengar audio ni dlu n give ur opinion bout this k....

video

so pade kaum adam pew prasaan korang biler dye ckp cm2...? mesti korang rse nak sepak terajang jew minah 2 kan....kalau ye pun nak mintak putus, cakap la leklok...nie x, siap nak kutuk2 lagi makhluk Allah tu...wey minah, ko ingat ko tu sape nak kutuk2 orang macam 2....sedar la diri tu ckit...dasar prmpuan giler harta...bodoh nak mampus....

n then yang paling aku xleh tahan 2, dia siap kutuk lagi pnjual burger nie...memang laknat btol la ppuan nie....aku marah coz aku nie pn pnjual burger gak...walaupun kteorang x kaya, tp kteorang syukur coz dapat gak cari rzeki dari sumber yang halal....hina sangat kew pnjual burger nie kat ko...lg satu, dia siap leh kutuk plak kerjaya deejay radio tu...mak aihhh...aku rse deejay tu meski nak maki hamun...tp disebabkan peraturan, tpksa dye tahan...

stakat harta yang ko cari memang knpem ko xkan bahagia selamanya...1 hari nanti ko akan dapat balasan gak pew yang ko buat kat Samad tu....n then masa tu la baru ko nak tarik balik kata2 busuk ko tu kat samad...memang ppuan cm ko xleh dijadikan isteri....pada Samad aku respek kt dye coz walaupun dye dimaki hamun cm2 skali...dye tetap cool, n x rasa give up pn...aku memang support ko samad...walaupun kiter sbgai pnjual burger nie xlah kaya mana...tp insyaAllah rezeki tu ada di mana2....semua ni pasti ada hikmahnya....mungkin Allah nak berikan yang lebih baik dari dia tu...

To all gurlz...kalau korang rse nak jd cm ppuan laknat nie...bawa2 lah bertaubat...ingat, kekayaan tu cuma sementara sahaja....dunia nie hanya 1 pinjaman...,kekayaan yg korang ade tidak akan menjamin dunia di akhirat sana nanti...so renung2kanlah...

“Dikahwini wanita itu (untuk dijadikan isteri) kerana empat perkara iaitu harta kekayaannya,
keturunannya, kecantikannya dan agamanya. Maka utamakanlah (dalam pemilihanmu itu) wanita yang kuat beragama, nescaya sejahtera hidupmu”

(Riwayat Bukhari dan Muslim)

p/s: kt video nie ade pic llaki, mybe tu lah Samad...aku tgk boleh tahan gak orangnyew...xpe samad, bunga bukan sekuntum right...
0

Senarai Hotel Yang Halal Bagi Kawasan Selangor

Salam...cmne pose korang stakat nie..? ok x..? harap cmtu lah...moga2 kiter dapat menambah pahala di bulan yg mulia nie...skg nie aku nak citer psal Hotel-hotel yang telah disenaraikan Halal oleh Jabatan Agama Islam Selangor Stakat ini.....kadang2 korang nie mesti ajak family or kengkawan tuk brbuka @ brsahur kat hotel kan...tapi korang tahu tak Hotel yang korang pegi tu Halal or x...mesti korang x periksa an..janji masuk mulut sudah...dengan adanya senarai yang dikeluarkan oleh JAIS nie..korang bolehlah tengok hotel mne yg korang patut pergi or x...coz skg nie mcm2 mknan kt hotel 2 yg kiter sndiri pn x twu bahan pew yg telah digunakan oleh dorang...untuk maklumat yg detail korang leh gi laman web JAIS ni ok...

0

Download 1 Album Kat Facebook

Mesti korang penah save pic yg ade muke korang kat album FB member2 korang kan...? asal nmpk muke ckit jew trus nak save msk laptop sendiri...aku nak share 1 sofware dari firefox nie...FacePAD: Facebook Photo Album Download nie membolehkan korang trus mendownload album yg de kt member korang tu...kire xyah la lagi nak susah2 save satu2 gambar tu...kan senang..hehe..tapi software nie leh digunakan untuk browser Mozilla Firefox jew...pas korang da add on kt firefox tu...pg kt album korang nk dwnload 2..n "right klik"..korang leh tgk pic kt bwah nie ok...simple

Kenapa Messi Teruk Time WC2010

Nie antara salah satu sebab kenapa Messi main sangat teruk dalam World Cup tahun nie
Hahahahahahahahahahaha
0

Cerita Hantu Lagi

Aduuhhh...ape la nak jadi ngan orang2 kiter skg nie...dalam bulan2 puasa nie, banyakkanlah siarkan cerita mengenai keagamaan...nie tak, aku tengok mangkin berlambak plak citer2 hantu kat Tv tuh...bukak satu channel citer antu, tukar cenel laen citer antu, tukar lagi cenel lain citer antu gak...aduhh sedih aku...cmne la kiter nak maju...asyik siarkan benda2 khurafat 2 jew...bab2 keagamaan xde plak nak tunjuk sangat...asyik2 nak mainkan citer2 tahyul tu...memang la dalam islam mengatakan alam ghaib tu wujud...tapi jangan lah sampai kiter nak membesar2kan sangat benda2 cmtu...kiter nie ade akal...so gunalah akal yang diberikan tu dengan baik...jangan sampai kiter menjadi syirik terhadap Allah kerana terlalu taksub dengan benda2 cmtu...Nauzu'billahi Minzalik...papepn nie terletak pada individu masing2...nie cuma pendapat yang ikhlas dari aku...kita dicipta bukan untuk takut kepada itu semua..tetapi menambah amalan dan takut akan azab di hari kelak...renungkanlah.......klik sini untuk lebih lanjut


يا بني آدم لا يفتننكم الشيطانكما أخرج أبويكم من الجنة ينزع عنهما لباسهما ليريهما سوآتهما إنه يراكم هو وقبيله من حيث لا ترونهم إنا جعلنا الشياطين أولياء للذين لا يؤمنون

“Wahai anak adam! Janganlah engkau diperdaya oleh syaitan sebagaimana ia telah mengeluarkan kedua ibubapamu dari syurga,sambil ia menyebabkan terlucutnya pakaian merka berdua untuk memperlihatkan aurat merka kepada mereka (yang sebelum itu tertutup) Sesungguhnya syaitan dan kaumnya melihat kamu dengan keadaan yang kamu tidak dapat melihat mereka. Sesungguhnya kami telah menjadikan syaitan-syaitan itu teman rapat bagi orang yang tidak beriman”




2

Astro Boy Memang Best

Petang tadi aku baru jew tgk movie Astro Boy....mungkin aku nie ketinggalan zaman ckit coz citer tu da main kat wayang dalam awal tahun nie kalau x silap...maybe ade antara korang da penah tengok...pew pndapat korang tentang movie nie..? bagi aku movie nie memang TERBAEK...5 star aku bagi...filem nie banyak pengajaran....walaupun ianya cuma kartun yang berbentuk 3D...tapi filem nie lbih bagus dari filem-filem yang lain...dlm movie korang leh tengok cmne seorang anak (Astro) sanggup untuk menggadaikan nyawanya sendiri demi untuk menjaga keamanan dunianya walaupun ayahnya sendiri tak menganggap dia sebagai anak...citer nie full dengan aksi & babak2 yang menyentuh perasaan...x rugi kalau korang beli DVD original pn..tengok banyak kali pun memang x akan boring...pade readers aku memang suggest sangat2 movie nie kat korang...kat sini aku nak share pic yg ade kt dlm movie tu...

Bila Toby (Astro) Dihidupkan Semula Oleh Ayahnya

Permulaan Astro mengetahui kuasanya

Antara salah satu power Astro


Trailer Astro Boy
0

Budak Hilang


PERNAHKAH ANDA MELIHAT
KANAK-KANAK INI?

Nisha, 2 tahun, hilang sejak 4 June 2010.
Jika anda mempunyai maklumat mengenai kanak-kanak ini, sila hubungi

Insp. Mohd Zaidi B. Zaini

di talian
019-7562820

atau
Ibupejabat Polis Daerah Temerloh
09-2961222

2

Tonton.com.my (Tonton Secara Online)

Salam

Tonton.com.my adalah website baru yang telah diperkenalkan oleh Media Prima dan dibina oleh Altmedia...secara ringkasnya Website nie adalah untuk menonton rancangan2 tv seperti Tv3,ntv7,8tv,tv9,dan Gua...jd kepada korang yang selalu miss rncangan2 fevret korang tu skg xyah lg nk rsau coz dengan adanya website nie, korang leh tgk balik rncangan2 yg korang miss tu tnpa sebarang bayaran (Free la)...


tetapi sebelum korang nk tgk rncngan2 kt dlm website tu...korang mestilah mendaftar terlebih dahulu...setakat nie pendaftaran dibuka secara Free lagi....so cepat2 lah register sblm trlmbt...korang leh guna ID n password yg sme ntuk Log In balik dlm website ni...so tnggu ape lg..jom la mendaftar n saksikan rncangan2 fevret korang semestinya di Tonton.com.my



5

3 Laman Web Facebook Skin


Salam

Hye guys...korang sumer mesti ade akaun Facebook kan...tipu la klw korang ckp xde...skg nie hampir sluruh manusia yg de kt muka bumi nie nga demam Facebook...x kire la dr yg kanak2 smpai la ke makcik2...sumer da de Facebook...tp bkn 2 yg aku nk share kt korang..korang mesti nak mencantikkan lagi Facebook korang 2 kn...haa, skg ni mcm2 leh wat...kat sini aku akan share 3 laman web yg cambest ntuk korang ubah wajah Facebook korang 2...tp ngn syarat korang kne gunakan web browser Mozilla Firefox jew ntuk memudahkan kerja korang 2...

FBSKIN.com
nie adalah web yg paling aku syorkan skali ntuk korang mencari skins..kt FBSKIN nie mcm2 skins yg korang leh pilih untuk diletakkan dlm FB korang...


CoolFacebookLayout.com
Terdapat brmacam2 jenis style,kaler,dan theme..korang just plih mna2 yg korang suka..pastu klik pada button "Install" untuk diapply kan dlm FB korang


FacebookSkin.com
nie plak web yg sgt simple..korang kne share ngn kwn2 ntuk mendapatkan lebih bnyak skins2 yg mnarik


So try la k....knpem kawan2 korang akn jeles tgk FB korang yg stylo lg funky...adiosss
0

Hadiah Lagi....

Salam

Yahooooo...hepi giler aku, ari ni aku dpt 1 lg bungkusan hadiah...kali ni ak dapat baju plak...best giler...ak pn x pasti contest ape yg aku join...tp drpd hadiah yg aku dpt ni..ak rse mybe aku join contest movie The Backup Plan...x kire la, jnj ak dpt hadiah...hehe...dlm bungkusan 2 ade 2 helai baju T-shirt Lelaki n Ppuan...pastu ade porch kecik...mmg cute hadiah aku dpt nie...korang jgn jeles ea..hehehe...neway aku bsyukur sgt2 coz Allah bg aku rezeki...Alhamdulillah...lain kali ak nk join contest besar2 lg...mna tau dpt umah besar kew kete besar kew...masyukkk beb..haha...adios

nie antara hadiah2 yg aku dpt 2...huuuuuuu

p/s: t-shirt 2 mmg da ngam kt aku..tp t-shirt yg ppuan 2 cm kecik la plak..huhu...arap2 muat ngn badan aweks aku nt...nt blh pkai sesame..hehehe
0

Ahlan Ya Ramadhan

Salam

Alhamdulillah, sekali lg kita dipertemukan dengan bulan yg paling mulia iaitu bulan Ramadhan...syukur ke atas Allah taala kerana masih lagi memberikan peluang untuk kita beribadat dan memohon keampunan dariNYA...so, di bulan yang penuh dengan keberkatan ni, marilah kita sama2 beribadat dan mencari kenikmatan puasa ni..bkn setakat menahan diri dari mkn dn minum sahaja...semua benda x kira apa jua yg bertentangan dengan agama haruslah dibendung dlm diri agar tidak dikawal oleh hawa nafsu...


walaupun dlm bln posa nie, syaitan2 akan diikat...tp jgn ingat korang leh kawal nafsu korang 2...tidak sama skali...melainkan dengan keikhkasan dan keimanan yg kuat sahaja yg akn membantu korang menghadapi apa jua dugaan yang penuh dengan pancaroba ini...

selain itu, marilah kita bersama2 menghidupkan sunnah-sunnah nabi agar mendapat pahala di bulan yang penuh barakah ini seperti besedekah, memperbanyakkan solat2 sunat, beriktikaf dan membaca al-quran agar hati kita sentiasa tenang dan dipelihara dari kejahatan...
so, kepada pembaca blog aku dan kesemua umat islam aku mengucapkan selamat menyambut bulan ramadhan...wassalam...

p/s: aku pesan ni...jgn ingat buat yg sunat jew...yg wajib 2 lg pnting...pikir2 kan lah
0

Aku 21

Salam

First skali, ak bsyukur kpd Allah s.w.t coz masih lg memberikan aku peluang untuk hidup di dunia yg penuh dgn dugaan dan cabaran ini...tepat pkul 12.00am hari ni, genaplah umur aku 21 thn...rse mcm skejap jew an mse brlalu...x trase pn yg skg ni ak da hdup slame 21 thn...org ckp ni lah prmulaan hdup untuk brdikari...coz mase2 cmnilah kne cari keje untuk meringankan lg tanggungjawab keluarga...wlau cmne skalipun..ak ttp akn berusaha n brdoa supaya aku leh dpt keje yg baik & sesuai dgn ape yg tlah ak dpt skg...


Dan paling x di sngka2, rupe2 nyew ak gak sme2 bkongsi bufday ngn Presiden A.S, spe lg klw bkn Barrack Obama tu...hehehehe...bngge siot...1st time nie ak share bufday ngn presiden yg besar..bkn senang..hehehe..klw la dpt celebrate sme2 ngn dye....mst best...dpt manyak hadiah oooo....hahaha

papepn..smpena bufday aku yg ke 21 ni...ak gak nk ucap tanx byk2 kt fmly, kwn2 n sesape lg la yg byk tolong aku slame nie...n x lupe gak kpd yg sudi tuk singgah kt blog ak yg x sberapa nie...tank u so2 much...